Hjertestarter


Hjertestarteren er placeret ved adressen Sejersvej 26 i Sejerslev – ved Købmandsbutikken.

Se videoguide i livreddende førstehjælp >

En hjertestarter er et apparat, der kan “genstarte” hjertet efter hjertestop ved at give et eller flere elektriske stød gennem brystkassen.

Hjertestarteren kaldes også en defibrillator eller en AED, som er forkortelsen for Automatisk Ekstern Defibrillator.

Hjertestarteren består af selve maskinen og to elektroder. Gennem elektroderne kan hjertestarteren aflæse hjertets elektriske rytme og vurdere om der skal afgives stød. Derfor er det vigtigt, at du placerer elektroderne rigtigt.

Hele vejen gennem processen fortæller hjertestarteren, hvad du skal gøre. For eksempel hvordan du sætter elektroderne rigtigt på, hvornår den tilskadekomne må berøres, og om du skal trykke på den knap, der udløser stødet.

Når du åbner hjertestarteren, starter den automatisk med at instruere dig i, hvad du skal foretage dig.

Den fortæller dig, hvornår du skal give kunstigt åndedræt og hjertemassage, og når du har har sat elektroderne korrekt på, foretager hjertestarteren selv en hjerteanalyse, der afgør, om der skal gives elektrisk stød. Hjertestarteren afgiver stød ved trykke på en knap.

Hvem må bruge en hjertestarter?

Alle må bruge og betjene en hjertestarter i Danmark. Og er man i stand til at give livreddende førstehjælp, kan man også trygt og effektivt betjene en hjertestarter uden forudgående træning.

Vigtigst er det dog, at du altid ringer til 1-1-2, hvis du står med en person, der er bevidstløs og ikke trækker vejret regelmæssigt. Så kommer du nemlig i direkte kontakt med en sundhedsfaglig medarbejder, der fortæller dig, hvad du skal gøre.